© Pere Planells i Bonet. Catedràtic de Dibuix de l'IES Els Tres Turons d'Arenys de Mar.
Curs de dibuix i expressió geomètrica i gràfico-visual
Tema
Fitxa
37_3
PARAL.LELISME
Es diu que dues rectes son paral.leles quan les seves projeccions homòlogues també ho són. Si les projeccions de dues rectes són paral.leles les rectes de l'espai que representen tambó ho són. Aquest principis es compleixen tant si treballem el dièdric clàssis com el directe. En el cas dels plànols paral.lels es compleix el fet de que les traces homòlogues son tambe paral.leles i a l'inrevés quan ens són donats en dièdric plànols que tenen les traces homologues paral.leles estam davant de plànols que en el espai son paral.lels. El tema del paral.lelisme el podem dividir en dos apartats fonamentals; el primer es refereix al paralel.lisme entre rectes i el segon al paral.lelisme entre plànols sense oblidar que tambe podem plantejar cassos de paral.lelisme de rectes respecte de plànols i altres cassos especials.
Com hem dit, dues rectes en el espai m i n paral.leles tenen les parelles de projeccions homòlogues 1' - 2', 3' - 4', 1 -2, 3 -4, també paral.leles. Els punts 2', 4', 1 i 3 són les traces de les rectes respecte del plànol vertical i horitzontal. Com es pot comprovar en aquesta representació espacial les projeccions verticals de les rectes m i n 1' - 2' i 3' - 4' són paral.leles, com també ho son, les projeccions horitzontals de les rectes m i n, 1 -2 i 3 -4.
Representació dièdrica de dues rectes paral.leles. Tot el que hem comentat en l'exercici anterior ho podem aplicar en aquest.
    
Hi ha classes de línies, en concret les que es creuen amb la línia de terra i les perpendiculars a la línia de terra, les que també anomanem línies de perfil, respecte de les quals per poder comprovar el seu paral.lelisme hem de projectar els puns que defineixen aquest tipus de línies sobre el planol de perfil. Així podrem comprovar la veracitat del paral.lelisme o no. Aquí teniu dos exemples en un dels quals es compleix el paral.lelisme i en l'altre no.
Perquè una recta sigui paral.lela a un plànol aquesta ha de ser paral.lela a alguna de les rectes contingudes en aquest plànol. En aquest exercici; recta paral.lela a un plànol que passi per un punt donat exterior a - a', només cal que tracem una línia qualsevol d'aquest plànol que potser també qualsevol línia notable. En el nostre cas hem traçat la línia 1, 2 - 1', 2'. a continuació només hem tingut que traçar paral.les que passin pel punt a - a' a la línia del plànol.
Recta paral.lela a un plànol que passi per un punt donat exterior a - a', pel mètode directe. Tracem una línia qualsevol d'aquest plànol. En el nostre cas hem traçat la línia 1, 2 - 1', 2'. a continuació només hem tingut que traçar paral.les que passin pel punt a - a' a la línia del plànol.
Perquè una recta sigui paral.lela a un plànol, és suficient que sigui paral.lela a una recta continguda en aquest o, a l'inrevés perquè un plànol sigui paral.lel a una recta només cal que aquest contingui una recta paral.lela a la recta donada. En aquest cas hem resolt el problema de traçar un plànol paral.lel a una recta donada m' - m que passi per un punt a' - a també donat. el que hem fet és traçar una línia paral.lela a m' - m que passi per a' - a. Quan aquestes línies intersecten la línia de terra en els punts 1 i 2', tot seguit trobem els seus homòlegs 1' i 2. Només tenim que determinar dues traces tVP1 i tHP1 que necessàriament tindran que passar pels punts 1' i 2. Podeu imaginar-vos que els plànols paral.lels a una recta són infinits per tant les solucions al problema també ho són.
Plànol paral.lel a una recta donada m' - m que passi per un punt a - a' també donat en el sistema dièdric directe. Tracem rectes paral.leles m' - m, ( m' ) i ( m ) que passin pels punts a i a'. Tot seguit tracem una altra línia r' - r . Aquestes dues línies definiran un plànol paral.lel a m' - m. Es suficient definir en un plànol una sola linia que sigui paral.lela a una línia donada perquè aquest plànol sigui paral.lel a aquesta línia. Tambe sabem que dues rectes que es tallen determinen un plànol com en aquest cas.
Els plànols paral.lels en el espai tenen les seves projeccions, les seves traces homòlogues també paral.leles. Hem d'excloure d'aquestes afirmacions els plànols paral.lels a la línia de terra ja que com heu pogut comprovar més amunt poden no ser paral.lels.
Plànol paral.lel a un plànol donat tVP1 - tHP1 que passi, que contingui, el punt a - a'. Pel punt a fem passar una paral.lela a tHP1 que ens parmetrà trobar el punt 1 sobre la línia de terra, mentre que per a' farem passar una paral.lela a la línia de terra que en permetra trobar per creuament el punt 1' que és l'homòleg del punt 1. Tot seguit i a l'nversa, per a fem passar una paral.lela a la línia de terra i per a' una paral.lela a la traça tVP1 del plànol donat. En aquest cas trobarem els punts 2' i 2. Ja només restarà traçar paral.leles a tVP1 i tHP1 que passin pels punts 1' i 2.
Si ens son donats dos plànols P1H - P1V i P2H - P2V en el sistema dièdric directe, aquests seràn paral.lels si es compleix el que es compleix en aquest dibuix superior, que la traces d'intersecció amb un tercer plànol ens donen la coincidència de les traces verticals i el paral.lelisme de des traces horitzontals, o a l'inversa. Tots els plànols paral.lels tenen les seves línies notables paral.leles.
Webs relacionades