Caminant per les ombres de Sinera (Arbres i palmeres d'Arenys de Mar)
Joana Pérez Llabot. Institut Els Tres Turons, Arenys de Mar

Nom català: Xiprer
Nom científic: Cupressus sempervirens
Nom castellà: Ciprés
Nom anglès: Cypress
Família: Cupressàcies
Origen: Orient del mediterrani

Descripció:
És un arbre que pot arribar als 30 metres d’alçada, de capçada espessa, fusiforme, allargada i de branques dretes (existeix, però, la forma horizontalis, de capçada cònica i branques obertes). Tronc dret i columnar, amb l’escorça bru grisenca, fibrosa i estriada longitudinalment. La forma de xiprer típica (amb les branques cap amunt, dibuixant una silueta allargada, estreta i punxeguda) és una varietat de cultiu, els arbres silvestres tenen les branques obertes.
Les fulles diminutes, persistents reduïdes a petites esquames de 0.5 a 1 mm de llarg; de color verd fosc; oposades, però disposades de manera imbricada.
El fruit és com una mena de pinya esfèrica irregular, de 25 a 40 mm, amb 8 a 14 esquames poligonals, que se separen a la maturitat; primerament de color verd, es va lignificant i prenent un color bru grisenc quan es va fent vell.
Actualment, degut al seu cultiu, es pot trobar a tota la zona mediterrània. S'ha utilitzat molt per a jardins i per fer barreres contra el vent.

Localització: Carrer del Port (davant del restaurant el Pòsit), Estació de tren, Plaça Mare Paula Montalt, Parc de Lourdes (zona Jocs Infantils), Parc Torrent, Carrer Can Nadal 18, Edifici Xifré darrera, Camí de la Pietat, Cementiri Sinera, Parc Fèlix Cucurull, Calisay, Plaça de Sa Boada