N Ú R I A    S A L O M Ó

Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 1 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 2 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 3 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 4 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 5. Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 6. Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 7 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 8. Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó 2005. Gravats-reflexions: El buit que s'omple 9 . Gravat aditiu, 24 x 24 centímetres
Núria Salomó i Vegas (Arenys de Mar,1977) va cursar Belles Arts a la Universitat de Barcelona, tot i que els seus vertaders mestres segurament provenen d’altres indrets. S’inicia fa uns anys en el mon del gravat de calcografia a càrrec dels mestres Jordi Roses i Pilar Lloret. En aquest nou context, la seva obra produeix una nova embranzida. Actualment i en paral·lel, combina dibuix i pintura al taller del pintor i escultor MAÑO. Al 2005 li van atorgar el primer premi d’obra efímera, modalitat fotogràfica, a la Ruta d’art jove de Premia de Mar.
La seva obra es manifesta com l’alè; inspira un recorregut interior que reflexiona sobre els camins misteriosos de la pròpia existència, tot expirant sentiments, angoixes, contradiccions, preguntes, desigs i esperances...


Vissió creativa

Per a la creació de les meves obres sempre em deixo guiar per la intuïció i l’ espontaneïtat; buscant, indagant, desconeixent a on arribaré. Penso i cada dia ho tinc més clar que si el resultat es coneix abans d’hora, l’obra neix morta. Ja que no hi ha aprenentatge, creixement i sorpresa.
Com diu Albert Einstein “La cosa més bella que podem experimentar és allò misteriós. És l’emoció fonamental que trobem al bressol de l’ art i ciència autèntics. Aquell que ja ho coneix i ja no pot fer-se preguntes, aquell que ja no sent admiració, està mort, no és més que una espelma apagada“.
Tinc la preocupació i la necessitat de donar unes pautes de creixement com a art medicina per als problemes individuals i a la vegada que serveixin per a fer una funció social per el bé de la humanitat, fent reflexionar i fent despertar el seu sentit crític.
Les obres presentades estan realitzades a partir del gravat matèric anomenat també tècnica additiva.
És una tècnica alternativa al gravat tradicional que el seu procés es realitza amb la utilització de panxes no metàl·liques.
La característica principal d’ aquestes planxes es que acontenten una obra en si mateixes, si considerem les qualitats plàstiques i estètiques sobretot per la proximitat del mon pictòric. Així la planxa pot ser de qualsevol material i et permet jugar i treballar de forma molt més espontània.
Amb la fusió de diversos materials experimento diferents possibilitats de formes, colors i textures.
L’obra es composa d’una sèrie de 22 gravats/reflexions. Aquesta creació sorgeix de forma purament intuïtiva i la seva història es manifesta dins d’un espai completament desconegut per a mi. Es narra de forma seqüencial, amb la presentació de gravats i textos que l’acompanyen, el viatge que empren el buit cap a un inimaginable e insòlit destí.
He comprés que el visible només està aquí per suggerir l’altre cara, el seu doble. Tota forma indica la seva contra forma, en la qual es fonen cadascun dels seus traços. Aquí no hi ha interior i exterior. La forma és a la vegada un i l’altre, la forma arriba a ser un tot. Així apareix el misteri del buit, el misteri d’aquesta realitat sense matèria, així la forma indueix a la mirada a superar-la. L’ànima lliure de l’ obra corre dins de l’obra en el buit. Dins dels volums va com un silenci mut recorrent el laberint: és el temps.
Una presència es replega aquí per a ser entesa.
Un buit ple amaga el que és sagrat.
Sentir l’essència del buit m’ha ajudat a llibertar-me en molts sentits. La màgia és tenir l’ oportunitat de veure i tocar les formes que no deixen de ser parts de mi mateixa. Cada una d’ elles te la seva pròpia essència, caràcter i forma al igual que tots nosaltres i em sento molt orgullosa d’ haver dialogat en aquest fantàstic viatge de buit i forma, de cos i aire, entre tu i jo.
L’ inconscient te una gran necessitat d’expressar-se.
Us aconsello que no pensin per que surt sinó gaudeixin i sentin com surt.
Cadascuna de les formes i totes les del món
mostren una característica formal que las defineix.
Res és per que sí.
Res és casual.
La forma respon a una inquietud del teu interior
i es materialitza en quelcom que necessites.


EDUCACIÓ Artistica


[ 2007 ] Taller de pintura Maño Tècniques pictòriques. Barcelona.
[ 2007 ] Escola d’ arts gràfiques a càrrec de Núria Duran. Barcelona. Tècniques de Gravat experimental. Barcelona.
[ 2005 ] Universitat de Barcelona UB. Barcelona. Curs de Serigrafia creativa sobre paper.
[ 2002-03 ] Universitat de Barcelona UB. Barcelona. Curs d’extensió universitària de Fonts i buscada bibliogràfica.
[ 2003 ] Escola d’arts gràfiques a càrrec de Jordi Rosés, Pilar Lloret. Mataró. Barcelona. 1er, 2on i 3er cicle de tècniques de Gravat.
[ 2000-01 ] Escola del Vidre. Barcelona. Curs d’extensió universitària Escultura en vidre (materials i processos de motlles y fusió) . Barcelona.
[1999-00] Taller d’ estampació. Curs de Serigrafia. Mataró. Barcelona.
[1999-00] Universitat de Barcelona UB. Barcelona. Curs d’extensió universitària de Flash i Photoshop.
[1999-00] Escola Staff. Barcelona. Curs de tècnic auxiliar en disseny gràfic Photoshop.
[1998-04] Universitat de Barcelona UB. Barcelona.
Llicenciada en Belles Arts.


Experiencia laboral artística

[ 2007 ] 4 Movimientos. Curt metratge del grup Happy Mondays. Barcelona,Espanya. Realització del Disseny gràfic de la imatge publicitària..
[ 2007 ] Marta Alonso dissenya moda. Realització de les il·lustracions per pàgina web.
[ 2003-05] Fundació Valart ( valor y arte) representant nacional de l’ arxiu AICOA. (Arxiu Internacional central d’obres i objectes d’art) Barcelona, Espanya.
Agent comercial i documentalista de la fundació. Entrevistes a artistes, col·leccionistes i Galeries per documentar las obres d’ art).
[ 2005] Caravaning Productora Ricardo Albiñana Films S.L.Barcelona,Espanya. Atretzzo de l’ anunci publicitari. Fira de Barcelona.
[ 2005 ] General òptica Productora Ricardo Albiñana Films,S.L.Barcelona,Espanya. Direcció artística. Ambientació i Atretzzo de l’ anunci publicitari.
[ 2005 ] Feria Artesana del solstici d’estiu. Arenys de Mar,
Barcelona, Espanya. Parada de venta de obra gràfica pròpia.
[ 2004 ] Ambi Pur Productora Arena S. L Barcelona, Espanya.
Story board de l’ anunci publicitari.
[ 2003-04 ] AzulAzul restaurant S. L Barcelona, Espanya. Ambientació de la sala per a celebracions de festes temàtiques.
Comissaria del 1er certamen d’art audiovisual Azulazul.
[ 2003-04 ] Between the sheets Vídeo clip del músic Bergman.
Barcelona,Espanya. Direcció artística del vídeo clip.
[ 2003-04 ] Mitos Curt metratge de l’ autor Eduard Cuèllar. Barcelona,
Espanya. Realització del Disseny gràfic de la imatge publicitària..
[ 2003-04 ] Spes Curt metratge del autor Sue Iniesta. Barcelona,
Espanya. Realització del Disseny gràfic de la imatge publicitària..
[ 2002-03 ] Art Galeria. .Barcelona, España. Agent comercial,
gestió i localització d’artistes per a exposicions.
[ 2002-03 ] Inauguració del carnestoltes Ajuntament d’ Arenys de Mar.
Barcelona, Espanya. Col·laboradora durant 2 anys consecutius.
Ambientació i atretzzo.
[ 1996-98 ] Nemedya Grup Art. Performance. Barcelona, Espanya. Disseny gràfic. Realitzadora i col·laboradora de vestuari.
[ 1996 ] Dies Irae. Cartell de l’ espectacle poètic , a càrrec de la direcció de Didac Rocher y Edu Cuèllar. Arenys de Mar.

Interesos i ACTIVITATS

[2007] 1ª Mostra de llibres d’autor de 60 artistes visuals en el centre cultural Olokuty per la diada de Sant Jordi. Coordinada per el taller Nàpols, Art neutre y Olokuty. Barcelona.
[2007] Exposició individual L’enigma de la forma infinita, sèrie de 30 imatges digitals. Sala d’exposicions de l’Ajuntament d’ Arenys de Mar. Barcelona.
[2007] Presentació del projecte El buit que s’omple per a premis i beques d’ art de Inèdites 2007. Obra social Caixa Madrid . Madrid. Espanya.
[2006] Presentació del projecte El buit que s’omple per a premis i beques d’ art de Generacions 2007. Obra social Caixa Madrid..Espanya.
[2006] Exposició individual El buit que s’omple (21 reflexiones escrites y obra gràfica) Teatre Les Golfes, Arenys de Munt, Barcelona.Espanya.
[2006] Exposició individual El buit que s’omple (21 reflexiones escrites y obra gràfica) a Tête a tête restaurant, Caldes d’Estrac, Barcelona.Espanya.
[2005] Mostra col·lectiva galeria Espai F de Gravats, (tècniques additives), Mataró. Barcelona.Espanya.
[2005] 1er premi Obra efímera “ Ideas hacía la alcantarilla”. Modalitat Fotografia. Ruta d’ Art Jove . Premia de Mar. Barcelona. Espanya.
[2003] Mostra col·lectiva de pintura Sant Lluc, Caixa Laietana, Mataró. Barcelona. Espanya.