E N R I C    M A A S S
Enric Maass. Oli sobre paper, 50 x 35 cm.
Enric Maass. Oli sobre paper, 70 x 50 cm.
Enric Maass. Oli sobre paper, 70 x 50 cm.
Enric Maass. Oli sobre paper, 70 x 50 cm.
Enric Maass. Barraques de vinya.
Oli sobre tela, 152 x 95 cm.
Enric Maass. Oli sobre paper, 70 x 50 cm.
Enric Maass.Estris de cuina.
Oli sobre tela, 94 x 132 cm.
Enric Maass. Iraq . Oli sobre tela, 94 x 130 cm.
Enric Maass. Oli sobre paper, 50 x 70 cm.

L'artista al seu estudi d'Arenys de Mar
Enric Maass. Oli sobre paper, 70 x 50 cm.


Enric Maas, és un artista d'una exquisida sensibilitat, un artista que viu la seva illa espiritual amb arrels naturalistes. L'harmonia amb la natura, abraça per a ell, la naturalesa humana, amb la qual s'integra d'una forma, paradoxalment contrària, a com o faria un depredador. L'Enric projecta sobre els més senzills dels objectes aquesta harmonia universal que es capaç de sentir i de visionar. Utilitza per expressar-se un llenguatge planer de pinzellada densa o subtil, terrosa o gentil. Sembla, com si les seves pintures, parlant per boca seva, ens alliçonessin sobre la plenitud de les coses més quotidianes, l'infinit que guarden, en si, totes elles. La seva senzillesa ens recorda la del gran poeta Basho quan ens diu, després que li han robat les escasses propietats a la seva barraca: els lladres s'han deixat la lluna a la finestra. La seva col·lecció d'ampolles, setrills, aliments i condiments obren les portes a la tendresa per les qüestions essencials: els racons sempre desen l'infinit. Tornant a parafrasejar Basho veig reflectida la comunió de l'estètica naturalista oriental amb l'estètica naturalista i mediterrània de Maas: Quan miro amb deteniment veig florir les violetes sota el tamariu...
En definitiva, l'Enric ens regala la seva esperança, que conté la terra, el foc i el mar lluminós de la mediterrània, totes les lletres plàstiques, amables, per a qui les vulgui llegir. Ens proposa una aposta intensa per la vida.
Per nomesart: © Marià Roig
DADES BIOGRÀFIQUES D'ENRIC MAASS
Enric Maass Cerdà (Sttutgart, 16-VIII-1942), descendent de mallorquins per part de mare, prové per la banda paterna d'una nissaga de pintors i gravadors berlinesos, el darrer dels quals -el seu avi- es casà amb la filla petita d'un dels dos germans dits Napoleón, degans dels fotògrafs barcelonins, i s'establí a Catalunya.
Fruit d'aquest matrimoni fou l'aquarel.lista Emili Maass, director de galeries d'Art a Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona, ciutat on es va instal.lar definitivament al final de la dècada dels quaranta i hi exercí la professió d'antiquari fins al final dels seus dies.
El seu fill Enric va néixer i créixer en un ambient familiar propici a les arts. A l'edat d'onze anys, sota el tutelatge de mestre Lahosa, que freqüentava la casa, ingressa a l'Escola del Treball sense abandonar els estudis al Liceu Francès; fins al moment que entra al col.legi Valldemia de Mataró, en qualitat d'intern i només per espai de dos cursos a causa de la mort prematura de la seva mare el desembre de 1957. L'any següent s'inscriu a l'Acadèmia Pràctica i, al cap de poc, a l'Escola de Belles Arts Sant Jordi. D'aquesta època data l'amistat amb el poeta, crític d'art i compositor Joan Eduard Cirlot, que era client dels seu pare. Cirlot li dedicà una elogiosa crítica a La Vanguardia arran de la seva primera exposició al Cercle Artístic de Sant Lluc amb el Grup Síntesi, que formaven ell, Carles Mensa i Teo Asensio.
Més endavant el Grup Síntesi s'inclou en el Primer Cicle d'Art d'Avui ("Primer Ciclo de Arte de Hoy"), que integraren Mensa, Maass, Valbuena, Xargay, Bosch, Pellsjö, Riera, Llucià, Chueca i Asensio, els quals funden el Premi Joan Miró.
En retornar del servei militar a Melilla es distancia del grup avantguardista, conrea el dibuix, i exposa i resideix a Barcelona, Madrid, Còrdova i diversos punts de les illes Balears.
Del 1974 al 1984 viu i pinta a Horta de Sant Joan (Terra Alta), però no torna a exposar fins el 1986, ja a Arenys de Mar (el Maresme), localitat on s'establí des d'aleshores, i des d'on ha exposat intermitentment a Barcelona, Girona, Vilassar de Mar, Canet de Mar i el mateix Arenys.