T O M E U     L ' A M O
Tomeu l´amo 1985. Autorretrat. Autoretrat. Tècnica mixta damunt paper.
70 x 50 cm. De la sèrie La mirada interior.
Tomeu l´amo 1998. Bajo el volcán. Tècnica mixta damunt paper.
70 x 100 cm. De la sèrie Mes paisatges.
Tomeu l´amo 2006. Bosc de núvols. Tècnica mixta damunt paper.
88 x 70 cm. De la sèrie Obscuriment global.
Tomeu l´amo 2000. Entrada de tardor. Tintes damunt paper.
39 x 100 cm. De la sèrie Horitzons i marjals.
Tomeu l´amo 1997. La mort. Tinta damunt paper.
70 x 25 cm. De la sèrie El so d´una ma.
Tomeu l´amo 1991. Records del futur. Tècnica mixta / paper 70 x 100 cm.
De la sèrie Barcelona-Ciutat zona perimetral.
E S C U L T U R E S
Tomeu l´amo 1992. Artròpode. De la sèrie Intocables.
Tomeu l´amo 1990. Hipòtesi Gaia. De la sèrie Intocables.
Tomeu l´amo 2006. Mandèlica garbalvent. De la sèrie Flora mandeliana.
Tomeu l´amo 1994. Patera ritual. De la sèrie Vehicles i vaixells.
Tomeu l´amo 2005. Rèquiem per a tu. De la sèrie Portes a l´aire.
Tomeu l´amo 1995. Tango popular. De la sèrie Toché-Placé.


T O M E U     L ' A M O



CRÒNICA D´UN MOSSATGE


Tot plegat va començar ara fa uns 12.000.000.000 d’anys. D’aleshores ençà, els àtoms han anat recombinant-se per formar estels, planetes i fins i tot persones. La petita crònica artística d´en Tomeu l´amo comença un horabaixa d´estiu a la vora del mar.

Estava cercant crancs, amb l´aigua als genolls, sense adonar-me que l´espectacle ja havia començat. De cop en aixecar el cap, aquella visió de les muntanyes que s´encenien amb el taronja i púrpura de l´horabaixa em va encisar. Deix el poal, correntsos les cames em partiren cap a la papereria més propera . Amb uns retoladors vaig fer un quadret, que encara conserv. Naturalment, no vaig poder captar aquella llum, que per moments em fugia..
Anys després, vaig saber que aquella mirada fou la causa que quedàs infectat amb el virus VIH(1). Després d´anys de grans dificultats, d´una dramàtica lluita entre la disciplina i la llibertat, vaig mostrar els primers resultats. Paisatges, Natures vives, Cap a l´abstracció, Primeres notes registrals, Figuració gestual)... obres realitzades a Pollença. Cap a l´any 1985 em trasllat a la tranquil·la Vall de Can Muscaroles, a una caseta que vaig restaurar. D´aquella època són les sèries Noctilucoformes, Endomòrfica, Transpaisatges, Ruoformes i Demonològica. Foren episodis de gran activitat sísmica, en què el braç actuava com agulla enregistradora.
El 1989 m´establesc a Sa Pobla, a un porxo, habilitat com estudi, nasqueren les sèries del Viatge a Albopàs, Talassoformes i Marjaloformes, Col·lages , Llibre de màcules, La Penúltima Platja (pintura), Barcelona-Ciutat zona perimetral , Màcules japòniques, Necrogènesi (pintura), els Primers rostolls, la sèrie Gaia i altres temes. També vaig publicar un projecte de transformació del Mur de Berlín.
A l´any 1993, amb gran precarietat de mitjans, em refugii a Can Virell, a la Colònia de Sant Pere. Una casa de fora vila, esbucada, que vaig tapar i acabar-ne les parets quan ja hi romania. Veia sortir la lluna per dins els blocs de la paret. El que un temps era casa es convertí en estudi i en un petit espai on hi vivien els animals encara hi sobrevisc. Allà varen sorgir els Regrains( registres gràfics informals)(regrains blancs, blaus, negres, grisos i nocturnals), després vengueren les Màcules P, les Ones I, Ones I-F, Ones F, Rostolls O, Ectoplasmes, Encontres a la vora del riu, Figuració poètica, les sèries ROT´S ( R,T), Rot´s làmics, Mes 100 taques, Mes paisatges, Formes làmiques, Marginàlia, Bashôs, Signes de celiterra, el So d´una mà, Casualitat o ordre còsmic, Shih-t´aos, etc. També vaig continuarar el projecte de la Penúltima Platja, que amb el temps ha esdevingut La Penúltima Platja i el Llapis del temps, així com alguns projectes i instal·lacions. En col.laboració amb el músic Antoni Caimari editarem una música col.lage titulada Viatge a Albopàs i esteim a punt de presentar un DVD anomenat La mirada interior.
Els darrers anys han sorgit les sèrie Plàncton eòlic, Pneumorames i Pneumorames perimetrals, Primavera en gris, i Obscuriment global.
Després de més de quaranta anys de ser portador del virus VIH encara no he après el mossatge de pintar ni d´esculpir, encara no se manejar les eines, encara estic aprenent a mirar .A més, tenc al.lèrgia al mètode i a la disciplina, només he cultivat la tàctica de tornar a començar cada dia, una altre vegada per primera vegada, de procurar mantenir les cordes afinades i els parietals oberts amb els salabres de capturar imatges. Han passat molts anys des d’aquella mirada on tot va començar i que encara enyor. Però ara, que amb el temps els ulls em tornen vells, ja s´embadaleixen amb qualsevol cosa. La vista ja se me'n va, darrera una retxa, darrera mitja taca o un bocí de desjecte, cap allà on sospiti que s’hi pugui allotjar una mica d´harmonia
A dia d´avui, gener del 2008, les meves mans de comare han ajudat a néixer unes 2500 pintures i 650 éssers tridimensionals. Pel futur no tenc res pensat, és ma forma de treballar.
.
© Tomeu l´amo, aprenent de mosset.

(1). Virus de l´influència de l´harmonia.

L'OBJECTE CRISÀLIDE I LA MIRADA METAMÒRFICA

Tal vegada sigui l’hora de retornar les deixalles al remitent, reciclades com objectes útils i valuosos, amb propietats màgiques per transmutar l’esperit. Tots els éssers animats i inanimats cerquen desesperadament trobar el seu lloc , i quan ho aconsegueixen descarreguen una estranya radiació
El meu lloc és can Virell, una finca a solixent, entre els serrall i l’escuma, quatre mates ventureres, un ametller florit, set orquídies al corral i un moix que nom Van-coc, que només em fa cas quan té gana. Aquí, apartat del món i de la bolla, al temps que estic aprenent a freqüentar els silencis de qualitat on hi pernocten les formes i les paraules, he anat confitant la teoria de l´objecte-crisàlide.
Els objectes, una vegada perduda la seva màscara superficial d’utilitat, esdevenen desjectes, posant al descobert la seva vertadera essència. Aleshores poden passar dues coses. La primera, que descansin a la seva última platja i, poc a poc, retornin a la terra. La segona esdevé quan després de rodolar pel món i les circumstàncies, es produeix l’encontre entre desjecte i autor. Davant una mirada metamòrfica el desjecte es pot transformar en objecte-crisàlide, després podrà passar per les mans de comare i, finalment, la intel·ligent i sensible mirada de l’espectador donarà l’obra per acabada. La mirada pot transformar allò observat, i l’obra, una vegada acabada, pot transformar el seu autor. Però mentre això es produeix, esdevenen els moments més emotius de tot el procés: el diàleg entre l’home i la matèria, quan l’embat de les muses ens acarona i ens transporta cap a llocs desconeguts.
El projecte La Penúltima Platja i el Llapis del Temps(1) no és només una arqueologia del present o un elogi del desjecte, pretén anar més enllà. És una passa enrere pel camí del coneixement i de la transformació de la realitat interior a través del diàleg amb la natura que ens envolta.
Per acabar vull dir que aquest projecte no hagués estat possible sense la inestimable col·laboració de la calor del sol, de l’aroma de la terra, i dels objectes-desjectes dibuixats per l’aigua i el llapis del temps. A tots ells, a les persones responsables del museu i a tots els que han ajudat a fer possible aquesta exposició, la meva gratitud.
Per totes les meves relacions

© Tomeu l´amo. www.tomeulamo.com
1) Realitzat durant els darrers 28 anys, i consta a hores d´ara de 651 obres distribuïdes en 34 sèries.